Парното в блока да се спира ако 50 на сто от собствениците не са си плащали сметките през последния отоплителен сезон, това предлага депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. По думите му работна група в енергийното ведомство подготвяла изцяло нов закон за енергетиката и обсъжда в него да залегне и този въпрос. Николов уточни, че идеята периодът на задълженията да е два месеца е на шефа на „Топлофикация-София” Петко Милевски.

„Още през март енергийният министър Трайчо Трайков даде една цифра – 70 процента. В момента, доколкото знам, има предложение за 50 процента. Обсъжда се от работна група. Въпросът за процентите наистина е важен, но по-важното е това да бъде вкарано, защото трябва да се носи солидарна отговорност, както когато плащате за общите части и носите обща отговорност, така също трябва да плащате и солидарната услуга, която ви се дава в етажната собственост. В Закона за етажната собственост винаги вие можете да изисквате от нередовните платци да си изпълнят ангажиментите. Акцентирам върху солидарната услуга, която се дава, защото солидарно трябва да се носи отговорност от етажната собственост, както трябва общите части да се поддържат от всички, така и общата услуга трябва да се плаща от всички”, каза депутатът.

По-думите му поради тази причина се търси вариант минимален брой хора, които са изрядни, да бъдат ощетени. Той каза, че преди две-три години е имало моменти, когато са се изключвали входове, в които всички обитатели са били неизрядни платци. Според него „събираемостта и дисциплиниращият ефект са били големи”.