Уол стрийт залага парите си в подкрепа на кандидатурата на Барак Обама за президент, въпреки опасенията, че неговата бъдеща администрация ще увеличи данъците и ще възприеме по-твърда линия по отношение на търговията и правилата за правене на бизнес, посочва Ройтерс в коментар за очевидната победа на Барак Обама в надпреварата на президентската номинация на Демократическата партия.

На Уол стрийт вече смятат, че демократите ще надделеят на президентските и общите избори през ноември - това ще бъде отмъщението на избирателите срещу републиканците заради забоксувалата икономика и продължаващата война в Ирак. Сенаторът от Илинойс Барак Обама е получил 7.9 млн. долара от компании в сферата на инвестициите и търговията с ценни книжа, сочат данните на Центъра за отговорна политика. Хилари Клинтън е получила 7.14 млн. долара. Бъдещият опонент на на Обама на президентските избори, сенаторът от Аризона Джон Маккейн, е получил 4.15 млн. долара.

Като цяло демократите са получили 57 % от даренията, направени от компании в сферата на инвестициите и търговията с ценни книжа. Ако тази тенденция се запази до ноември, за пръв път от 1994 г. демократите ще изпреварят републиканците по размер на сумите, получени от Уол стрийт. Показателен е и фактът, че всеки един от конкурентите на Маккейн - Рудолф Джулиани и Мит Ромни, които отпаднаха още на ранния етап на кампанията за предварителни избори - е получил повече средства от Уол стрийт от кандидата на републиканците за президентските избори.

Фактът, че в получателите на дарения от Уол стрийт настъпват промени и че демократите са получили повече от републиканците, все още не означава, че финансовите среди са променили радикално предпочитанията си. Може да се окаже, че на Барак Обама и Хилари Клинтън са им били необходими повече пари заради конкуренцията между тях двамата, а не в надпреварата им с републиканците. Освен това може да се окаже, че парите, които от Уол стрийт са отишли директно в Националния комитет на Републиканската партия вместо в сметките на кампанията на Маккейн, могат да променят очертаващата се според данните на Центъра за отговорна политика картина, заявил пред Ройтерс Робърт Боутрайт, преподавател в университета "Кларк" в Уорчестър, Масачузетс.

Инвестирането като бизнес по принцип се свежда до залагания върху на бъдещи събития, посочва Ройтерс. Президентските кампании не са изключение от този принцип, и брокерите сега залагат на очакването, че кандидатът на демократите ще спечели през ноември.