На стоковите пазари цената петрола снощи финално загуби близо $ 1, заради опасенията, че световната финансова криза ще продължи да свива потреблението на нефт и горива във водещите икономики.

В Китай China Petroleum & Chemical Corp. съобщи, че обработва с близо 10% по-малко суровина спрямо юлския максимум, а в Съединените щати продажбите на дребно през октомври отчетоха рекорден спад. Към негативните икономически новини се прибави и техническото навлизане на еврозоната в рецесия след две последователни тримесечия на спад на БВП. Не по-розова е картината и в ЕС-27, като Съюзът се разминава засега от рецесията, само заради  нулевия ръст на  икономиката през второто тримесечие.

Мрачните данни, заедно с поскъпналия долар на валутните пазари продължават да натискат надолу цените на черното злато, което падна под психологическата граница от $ 60 за барел. Единствено анонсираната поредна извънредна среща на ОПЕК за намаляване на добива задържа все още по-стремителното падане на цените. Срещата ще се проведе на 29 ноември в Кайро, след като групата вече намали дневния добив на извънредна среща във Виена миналия месец.

Снощи на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол затвори на $ 57.04 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент приключи търговията на $ 51 за барел.

На валутните пазари доларът в края на седмицата успя да се възползва от негативните новини от Европа и се повиши към еврото до $ 1.2606 за 1 € при $ 1.2746 за 1 € в края на миналата седмица.

Уолстрийт отново отчете загуби. Думата „рецесия” отново надвисна над пазарите, след като бяха оповестени данните за спада на продажбите на дребно.

Министерството на търговията на САЩ обяви, продажбите на дребно са се понижили с 2.8%, което е най-големия спад от 1992 г., от когато се води такава статистика. Мрачните стойности са в резултат от тежката финансова криза и вероятната рецесия обхванала страната. Тези фактори са накарали американците да органичат изключително много разходите си.

Пред Bloomberg Майкълм Поли, председател на Stewart Capital Advisors споделя, че данните от търговията на дребно само потвърждават това, което вече всички знаят.

Финално DOW JONES падна с 3.82% до 8 497 пункта, S&P 500 изтри 4.17% до 873 пункта, а NASDAQ се срути с 5% до 1 516 пункта.

Преди това Европа все пак задържа положителната посока, а водещите индекси приключиха на положителна територия. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1.53% до 4 232 пункта, във Франция CAC 40 добави 0.67% до 3 291 пункта, а в Германия DAX се повиши с 1.31% до 4 710 пункта.