Бих искал да поздравя правителството на България за приемането на новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество миналата вечер. Това казва посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в изявление по повод на приемането на закона снощи от депутатите, цитирано от БГНЕС.

Едно силно законодателство, позволяващо конфискация без осъдителна присъда, е съществен инструмент в борбата с организираната престъпност и по тази причина има подкрепата на САЩ. Аз съм много доволен от предприетите вчера стъпки и се надявам, че приложението на новия закон ще започне възможно най-скоро, допълва Уорлик.

След 14 часа дебати парламентът одобри късно вечерта в четвъртък окончателно новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество.

Пред журналисти в парламента Борисов заяви, че това е един много добър закон. Ако има нещо, което да се уточнява по него, има бъдещи поколения, нека да го правят, каза премиерът.

Според него реакциите на евроатлантическите посланици ще бъдат изключително положителни. Борисов определи закона като много лош за незаконно забогателите. Вече 22 години хората гледат палатите в подножията на Витоша, по морето, по язовирите и се чудят с какви пари са построени, надявам се законът да урегулира този процес, каза премиерът, цитиран от БТА.

По думите му е инсинуация, че законът ще удари обикновените хора. Приемаме закон, който важи за всеки български гражданин, който е придобил по някакъв незаконен начин имот, заяви Борисов. Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други, след това трети, така че всички сме подвластни на този закон, заключи Борисов.