Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик даде висока оценка за работата на бургаската рафинерия. Днес той бе гост на "Лукойл Нефтохим Бургас"АД и разгледа комбината, придружаван от Валентин Златев - председател на Управителния съвет на дружеството, и от кмета на морската община Димитър Николов.


Уорлик няколко пъти посочи, че компанията е сред най-уважаваните както в България, така и по света и в САЩ, където също оперира. Той добави, че днешната обиколка му е дала възможност да се запознае пряко с работата на комбината.

 

Още повече, че "Лукойл Нефтохим Бургас" е важен за страната и е най-големият частен работодател в България. На журналистически въпрос дали не се притеснява от упреците към рафинерията, че е монополист, Уорлик каза, че по отношение на диверсификацията на предприятието - това е от компетенцията на българското правителство.


Отговорът на посланика за монопола допълни и Валентин Златев. Пред журналисти той каза, че никой не е забранил в България да има и още една рафинерия. Строежът на нефтокомбината си е заварено положение.

 

Златев бе запитан и за хода на монтирането на измервателни уреди в предприятието. Той обясни, че наредбата за това изискване се изпълнява и в момента. Има обаче технически срок за довършване.

 

Единствено е наложена промяна в срока и в количеството на измервателните уреди, които трябваше да се монтират на нефтения терминал. За там митницата имала друго виждане, каза още Златев. Той добави, че комбинатът никога не е нарушавал законите в страната и няма нито един акт. /БТА/