* допълнен вариант

Управителят на НОИ Сотир Ушев е подал оставка по лични причини, съобщиха за Дарик от пресцентъра на ведомството. Оттам отказаха повече информация. Ушев е аргументирал напускането си с „лични причини”.

Припомням, че той беше назначен за управител на НОИ през май миналата година. От края на 2003 г. до встъпването му в длъжност като управител на ведомството Ушев е бил изпълнителен директор на Агенцията по заетостта към министъра на труда и социалната политика

В това си качество той се е занимавал с пълна координация, планиране, контрол и ръководство на изпълнението на активната политика по заетостта. Ръководил е и международната дейност и представителство пред различни световни, европейски и балкански организации и форуми, свързани с пазара на труда. Преди това е заемал различни длъжности в агенциите по заетостта и за социално подпомагане.

Сотир Ушев е роден на 17 август 1960 г. в село Сатовча, област Благоевград. Придобил е бакалавърска степен в ВВТУ "Тодор Каблешков" специалност "Експлоатация на ж.п.техника", а през 2005-а завършва степен бакалавър в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", специалност "Икономика на труда". Има магистратури по "Международни отношения" от Киевския университет, "Социален мениджмънт" от УНСС, "Маркетинг" от Шуменския университет.

От 1981 г. до 2000 е военнослужещ. Работил е като директор на военноинвалиден дом, като началник управление в ДП"Транспортно строителство и възстановяване", като заместник началник управление на Войски на Министерство на транспорта и др.

През 2003 постъпва в Агенцията за социално подпомагане, като за месеци е бил ръководител на инспектората, главен секретар, а в последствие заместник изпълнителен директор. През ноември 2003 година става заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, а праз следващия месец и неин директор, като заема този пост до 21 май 2009 година. През май миналата година Народното събрание го избира за управител на Националния осигурителен институт.

Припомняме, че преди две седмици Драгомир Стойнев, депутат от Парламентарната група на Коалиция за България, каза в парламента, че до май бюджетът на Националния осигурителен институт /НОИ/ ще гръмне заради безработицата.