БСП определи управлението на европейските фондове като провал на заседание на Националния съвет на партията. Според Младен Червеняков, предсказанията, че в края на първия отчетен период ще имаме усвояемост от 25% са неоснователни.

Червеняков смята, че е необходима централизация на управлението на тези фондове по начина, по който това бе направено от предишното правителство.

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев добави: Ние успяхме да защитим нашите оперативни програми в едни много кратки срокове – няколко месеца след приемането ни в ЕС. Ако в момента закъсняват железопътни проекти, е затова защото беше разбит административният капацитет. Там не остана нито един човек, който знаеше за какво става въпрос, който е работил с ЕК.

Георги Пирински заяви, че правителството в края на миналия месец е създало Съвет за развитие в МС, начело с министър-председателя, със задача да изготви национална програма за развитие за следващото десетилетие. За нас предизвикателството е двойно – веднъж да дадем достатъчно сериозна оценка за степента на провала на правителството и да разработим своята алтернатива така, както сме заявили, като наше виждане за развитието на България. БСП трябва да е с много активна позиция, че е нормално правителството да се отчете пред парламента какво прави по европейските въпроси и НС да излезе с позиция.
Д-р Евгений Желев отбеляза, че секторът здравеопазване е бенефициент по две програми и добави, че предното правителство е изработило перфектни проекти по тях. Новото правителство обаче нищо не е направило, за да ги продължи. Правителството получава Слаб 2 по сектора за здравеопазване като политики.

При представянето на проектопозицията на БСП по усвояването на средствата от европейските фондове евродепутатът Атанас Папаризов коментира, че се е загубило темпото, което бе набрано през миналата година по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове. Сегашното правителство рискува да изпусне възможностите да усвои средствата по еврофондовете, допълни той. През последните 8 месеца договарянето се е увеличило само с 1% от 24% на 25%. Ако изключим договорите по JEREMIE договарянето е на 22%, заключи Папаризов. Фокус