Упреците на Европейската комисия /ЕК/ към България са основателни. По този начин в страната ни ще се краде много по-малко. Така смятат 44% от участвалите в анкетата на DarikFinance.bg., в която попитахме: Основателни ли са упреците на ЕК към България?

При усвояването на евро пари бяха установени много злоупотреби. Прокуратурата обвини няколко български бизнесмени за международна афера по злоупотреби със стари машини по програма САПАРД. От своя страна прокуратурата разследва лидери на престъпни групировки, а агенцията за борба със злоупотреби в ЕС ОЛАФ и МВР упражняват контрол.

35% от гласувалите в анкетата смятат, че критиките са основателни, защото нашата администрация не работи добре. Наистина липсва административен ресурс, както и подготовка на бизнеса за пълноценно усвояване на фондовете. Затова и правителството стартира кампания „Бъдете активни”. Въпреки това се очаква усвояване на средствата от ЕС през първите две-три години да е едва около 15%.

Според 11% от анкетираните, с критиките си ЕК ни внушава, че България не си изпълнява задълженията. Други 8% смятат, че се държат с нас като страна-членка втора ръка. Само 1% не могат да преценят кой казва истината.

Въпросът в новата анкета е: Ще поевтинее ли руският газ без посредници?