Безработицата ще се задържи на ниво около 9% през 2011 г., сочи анализ на Центъра за икономическо развитие. Експертите очакват до края на годината икономиката ни да отбележи ръст от 2.5 – 3%.

Директорът на ЦИР Георги Прохаски обясни на пресконференция, че въпреки подобряването на повечето показатели, усещането за криза все още е много силно, защото показателите още не са достигнали предкризисните си нива.

По думите на Прохаски, проблем бележи крайното потребление, което ще отбележи спад и през първото тримесечие на атзи година. „Надявам се това да е последния спад и след април отново да започнем да отчитаме ръстове“, посочи той.

Инфлацията на годишна база ще бъде около 5%, считат още експертите от Центъра. Прохаски определи като „опасно“ съчетанието на висока инфлация и нисък икономически растеж.

През годината заетостта ще започне да расте, но с бавни темпове. Безработицата от своя страна може да спадне и под 9% през летните месеци, заради сезонни фактори.

Износът ще продължи да бъде водещ двигател на българската икономика, твърди Прохаски. Той вижда и ръст на инвестициите, като според него фирмите в този момент трябва да започнат да инвестират всичкия си свободен капитал.