Броят на румънските граждани, които искат да прекарат отпуската си в България през 2009 г., е нараснал с 5-10% спрямо миналата година, пише румънското електронно издание Зиаре.ком.

Същевременно броят на румънците, които предпочитат Турция, Испания и Гърция като място за отдих, ще бъде с 12% по-малък според изследване на компанията Travel Advisor Media. За Анталия /Турция/ се отбелязва спад със 7% в броя на туристите, а за Испания и Гърция развитието е между 0 и 12% в зависимост от туристическата агенция, която извършва превози до тези дестинации. В сегашната ситуация туроператорите изчисляват цялостно намаляване в броя на румънските туристи, освен в случая с България, където се очаква ръст от 5-10%, се посочва в изследването на компанията.

Основният курорт на българското крайбрежие, предпочитан от румънските граждани, е Албена. Ако през 2004 г. отпуската си там са прекарали 1 780 румънски туристи, то миналата година техният брой е достигнал 52 500 души, което е 25% от общия брой на туристите в Албена, сочат данните. Освен многобройните хотели с режим all-inclusive, българското крайбрежие разполага и хотели с режим ultra all inclusive по турски модел, който включва безплатен достъп до частни плажове, шезлонги и чадър, забавление за деца, вносни напитки и други.

В курорта Албена има 43 хотела all inclusive и 7 ultra all inclusive. БГНЕС