Минимум 200 хил. души, които работят без трудови договори ще излязат от сивия сектор до края на годината. Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод разпоредените проверки на Инспекциите по труда и НОИ в страната. Той припомни, че само за миналата седмица са заловени 70 работници без сключени договори, чиито работодатели са санкционирани с по 15 хил. лева.

Министърът обясни, че тези действия са част от въвеждането и прилагането на новата пенсионна реформа. Той бе категоричен, че увеличение на пенсиите няма да има до края на годината. За това можем да говорим едва след изготвянето на бюджета за 2011 година, уточни Младенов.

Основните цели на пенсионната реформа са свързани със строг контрол на осигурителна система, който включва всички заети да имат трудови договори, за да може парите за пенсии да са и от осигуровки, а не както до сега само от данъци. Министър Младенов заяви, че ще се ограничи ранното пенсиониране на военни и полицаи, както и ще се въведе строг контрол по отпускането на инвалидните пенсии, защото в момента има 860 хил. души, които получават такива. Те обаче ще бъдат преосвидетелствани, за да се докаже нуждата от тях. Той обяви, че част от условията за пенсиониране ще се променят защото според него хората трябва да бъдат мотивирани да останат по-дълго на пазара на труда и след години да получават по-високи пенсии.    

Според новите предложения се предвижда от 1 юли 2011 година да се въведат нови изисквания за пенсиониране. Те ще засегнат най-тежко тези, които имат достатъчно стаж, но не им достигат години за пенсия. Необходимият осигурителен стаж за пенсия се увеличава с 3 години. Сегашната възраст за излизане в пенсия се запазва - при жените на 60 г. и при мъжете - 63 г., но се въвежда изискване за минимален осигурителен стаж - 37 г. за жените и 40 години за мъжете. Това означава, че ако мъж навършва 63 г. на 2 юли 2011 г. и има изработени 37 години и 3 месеца, той ще трябва да работи още 2 г. и 9 месеца, за да изпълни новото условие за 40 години осигурителен стаж.

Ако потърпевшият не е съгласен може да се пенсионира с по-ниска пенсия. Така ще получава 2.4% по-малко пари за всяка година недостигащ стаж. И до края на живота си той ще получава по-ниска пенсия. Предвижда се бонус с по 2,4 на сто на година, за тези, които продължават да работят, без да им е отпусната пенсия, но имат изискуемите условия за възраст и осигурителен стаж.

Целта е след време доходът от пенсия да достига 70-75% от дохода за труд, съобщи Тотю Младенов.