17 служители на митница Югозападна са съкратени със заповед на директора на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов. От бюрото в Кюстендил са освободени 11 души, научи Дарик. Мотивът за тяхното уволнение е липсата на висше образование, необходимо за заемане на досегашните им длъжности.

Новият класификатор на длъжностите в държавната администрация, влязъл в сила от началото на този месец изисква тези специалисти да станат държавни служители, за което е необходимо висше образование.

Повечето от тези хора, със средно образование имат дълъг трудов стаж в системата и са доказани професионалисти. Четирима са от сектора за борба с наркотрафика – минали са различни обучения и са направили много разкрития. Други са най-добрите в оформянето на митнически режими и процедури, има и водачи на кучета, разказват техни колеги.

Няма висше образование свързано с митниците. Единственото обучение е 7- месечен курс в националните учебни центрове на агенция "Митници" и специализации в тези центрове, които се провеждат от експерти в Агенцията и изявени служители. Един от съкратените дори е преподавал на курсисти.

Освободен е митнически служител с 41 години трудов стаж, който би трябвало да излезе в пенсия след няколко месеца. Митничар е получил заповедта си на работното място, докато пише акт за контрабанда на цигари!

Над 400 младежи се очаква да кандидатстват, само за митница Югозападна за освободените места.