Министърът на културата Петър Стоянович е сменил целия Съвет на директорите на НДК. Заповедта е с дата 4 ноември 2013 г., съобщава в. "24 часа".

С нея се освобождават Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров. Договорите, сключени с тях за възлагане управлението на държавното акционерно дружество, се прекратяват. Всеки от освободените ще получи обезщетение от три месечни заплати. Нито един обаче не е освободен от отговорност. Решението трябва да влезе в сила от датата на вписване на промените в Търговския регистър. Проверка на изданието показа, че заявление за това вече е подадено и в момента се обработва.

В новия борд на директорите ще има само жени. Заповедта посочва като нови членове Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова, Пени Раева. В заявлението до Търговския регистър се посочва Раева като изпълнителен директор на НДК. Тя бе зам.-шеф по времето на предишния директор Христо Друмев.

Преди дни, "24 часа" съобщи, че НДК и НАП водят спор за 11 млн. лв. неплатени данъци, натрупани от 2005 до 2010 г. Две ревизии установили, че дългът е натрупан от неплатен данък върху доходи от наем. Една от констатациите в акта е и че дворецът е отдавал помещения при наеми, значително по-ниски от пазарните цени. Към момента на публикацията се знаеше, че НДК оспорва акта с искане част от дължимото да се отпише по давност. За останалата намерението на данъчните било да поставят под запор бъдещи вземания или банкови сметки на двореца. Имало вариант и за запор на сградата, но той отпаднал. Нашите източници твърдяха също, че спорът ще бъде разрешаван от две министерства- финансовото и културното, заради размера на дълговете.

БГНЕС припомня, че Христо Друмев, дългогодишен бивш директор на Националния дворец на културата съобщи в края на миналата седмица, че изпълнителният директор на НДК Митко Тодоров се разписвал срещу 7400 лв. основна месечна заплата. Членът на директорския борд Тодор Влайчев получава 6800 лв., а друго лице в управата - Ивайло Георгиев, взема 4400 лв.

Друмев изрази недоволство от факта, че след отстраняването му през 2011 г. по времето на бившия финансов министър Симеон Дянков възнагражденията на ръководството на НДК са скочили в пъти, а на редовите служители почти не са помръднали.