Над 400 работници или близо две трети от служителите в Акумулаторния завод на фирмата "Енерсис" в Търговище ще бъдат съкратени.

Решението на Съвета на директорите е заради прекратяване на част от производствената дейност в Завода за индустриални батерии, съобщи БНР.

Изненадващото решение и последиците от възникването на нов социален проблем в община Търговище.

Безработицата в региона достига 15.2%. Планираните съкращения станаха предмет на разговор между кмета на общината доктор Красимир Мирев и изпълнителния директор на фирмата Ойген Петерханс.

Трудовите правоотношения с работниците ще бъдат прекратени след 31-ви март. Те ще получат по 4 брутни заплати, както и неползвани отпуски съгласно Кодекса на труда.

"Енерсис" АД се занимава с разработване, производство, търговия и сервиз на тягови, стационарни и специални панцерни акумулатори и батерии, акумулатори за подводници, OPzS и OP акумулаторни батерии.

 

Инвестицията в завода беше направена през 2007 г. от американската компания EnerSys, която е глобален лидер в производството на индустриални батерии и акумулатори. Основаната част от продукцията на българското предприятие е насочена към западноевропейските пазари.