Министърът на правосъдието Маргарита Попова уволнява директора на Агенцията по вписванията Анастас Георгиев. Причината за уволнението са констатираните от одита на Сметната палата щети и манипулирани конкурси за обществени поръчки в агенцията, общо за над 14 млн. лв. от 2008 г. насам, обясни самата Попова.

Проверката на Сметната палата е започнала по сигнал на правосъдния министър Маргарита Попова и е за управлението на последните трима директори на Агенцията по вписванията. Емил Станков, Даниела Митева и Анастас Георгиев. Части от доклада са дадени на прокуратурата. За това министър Попова обяви, че ще бъде сменено ръководството на агенцията.

Изпълнителен директор на агенцията е Анастас Георгиев, а главен секретар - Момчил Иванов. До няколко дни ще стане известен новият директор на Агенцията по вписванията. По думите на министър Попова това ще е нов човек, външен на структурата. Такива одити на Сметната палата ще бъдат назначени и на звено „Охрана", т. нар. „Съдебна полиция", обясни още Попова.

Мнението е, че съдии, прокурори и дознатели в страната не са достатъчно подготвени по икономическите дела, съобщи още правосъдният министър. Предстои да се подпишат тристранни споразумения между съдилища и прокуратури, от една страна, дознанието - в МВР, и стопанските факултети в страната за обучението им и създаването на малки магистратури по икономическите разследвания, за да се подобри подготовката на съдии, прокурори и дознатели по тази материя.

*Актуализирана информация