Парламентарист от Великобритания прогнозира, че броят на мигрантите от България и Румъния на острова е на път да се утрои когато паднат трудовите ограничения от догодина. Филип Холбон смята, че пришълците от двете страни ще надхвърлят 425 хил. души, когато ограниченията на трудовия пазар във Великобритания отпаднат от 1 януари 2013 година, пише британският вестник Сън.

Пред останалите парламентаристи по време на дебат по проблема с миграцията Холбон посочи, че броят на дошлите да търсят работа във Великобритания граждани на тези две страни вече се е увеличил чувствително от 29 хил. на 155 хил. Данните проследяват периода от присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз през 2007 година до настоящия момент.

Холбон пресмята, че цифрата ще набъбне още, проектирайки ситуацията на базата на онова, което се е случило с мигрантите от Полша и останалите източноевропейски държави, когато ограниченията за работа в Англия са били премахнати.

Холбон, който е специалист по полицейските въпроси, коментира, че осем от десет хванати крадци от магазините са източноевропейци. По време на парламентарния дебат за мигрантите бе повдигнат въпроса и за това как да бъде попречено на чужденците да източват местната здравна система като се ползват от облагите й без да допринасят за фондовете й.