Икономическите условия се влошават в по-голямата част на САЩ и в същото време цената на храните, горивата и суровините се повишава. Тази констатация е записана в доклада на Федералния резерв, оповестен вчера, известен под името „Бежова книга”, съобщи Reuters.

Като потвърждение на очакван бъдещ натиск на инфлацията пазарът на труда е слаб, има данни за натиск над заплатите и продължаващ недостиг на квалифицирани кадри, отчита Фед.

Анализаторите гледат на този доклад като прелюдия към следващо намаляване на лихвата от страна на резерва, очаквано на 30 април. Бежовата книга дава хляб за анализаторите и повод за дебат за правещите политиката на резерва.

Независимо от интерпретациите неизбежно предстоят трудности за американската икономика и ново понижение на основната лихва, коментират икономистите.

Друга гледна точка е, че книгата всъщност набляга на опасността от по-висока инфлация.

Няколко светли петна в доклада на Фед виждат наблюдатели. Те се отнасят за периода 5 март -7 април. В тази част се казва, че в няколко щата туризмът е отбелязал ръст, защото много чужденци са се възползвали от слабия долар и са дошли на спестяващи „ваканции”. В същото време търсенето на части за авиацията както и на храни остава стабилно.

Докладът споменава думата рецесия за пръв път от години, цитирайки мнение на бизнесмен от Бостън, който казва, че рецесията за търговията на дребно вероятно е започнала още през декември.

Наблюдатели коментират, че от всички банки на Фед коментарите упорито отбягват да употребяват думата рецесия като се впускат в коментари за проблема „инфлация” и забавянето на растежа.

Пазарът на имоти и строителството са сектори, които се задъхват в рамките на цялата страна, но според Фед има сигнали на леко забързване, пише в Бежовата книга. В нея се признава, че пазарът на жилища е анемичен, а строителството на къщи – на занижени нива.

Потребителите явно са под натиск. Продажбата на коли не расте, а в много части на страната и намалява, отчитат от Фед.

Банкерите казват, че търсенето на заеми е отслабнало. Много Фед банки отбелязват, че цените на къщите са натиснати надолу включително в мегаполиси като Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско.

За да попълни Бежовата си книга Фед прави проучване сред дузини бизнеси и банки в 12-те си района през 6-седмичен интервал.

Така данните на Чикаго Фед показват, че малки компании за превози са се оказали извън досегашния си бизнес заради цената на горивата, а пък производители казват, че може да не успеят да продадат стоките си на цена, която да им покрие разходите.

В Далас отчитат липса на достатъчно квалифицирани кадри и затегнат пазар на труда, но единствената причина за това не е икономическата ситуация. Интервюирани коментират, че по-строгите имиграционни закони е довело до липса на работници в селското стопанство.