Нов ръст на депозитите предстои през 2012 година, прогнозира подуправителят на Българската народна банка Калин Христов пред участниците на семинар в Банско.

Според него парите, които българите "затварят" в банките, ще се увеличат със същия темп, през който това се случи тази година или с около 8% (при очаквани 10% ръст до края на 2011 г. ).

Христов посочи, че именно заради депозитите в банковата система, най-вече от страна на домакинствата, тя няма необходимост да търси по-засилено външни източници на финансиране.  

Нетната позиция на банките у нас спрямо банките майки е около 3.5 млрд. лв., а само от депозити годишно се привличат по 4.5 млрд. лв. , уточни подуправителят на БНБ.

Калин Христов посочи, че с това постоянно повтаряне за стабилността на банковата система, нищо чудно да се подхранят нездравословни съмнения. Нямаме причина постоянно да го повтаряме, но българската банка система е независима от случващото се с гръцките банки. Освен това в българските трезори няма токсични активи от гръцки ценни книжа. Ето защо по каквито и сценарии да се развие съдбата на южната ни съседка, нямаме притеснения, добави Христов.