Българската асоциация на металургичната индустрия очаква тази година ръст на производството в бранша, аналогичен на миналогодишния, съобщи БТА.

 

В черната металургия през 2010 г. общият обем на произведената стомана е с около 2 на сто по-голям в сравнение с 2009 г.

 

В цветната металургия миналата година е отчетен ръст от около 4.5 на сто в общото производство на основни цветни метали (електролитна мед, олово и цинк). Въпреки това, все още не са достигнати нивата на производство и показателите за сектора от периода преди кризата - 2008 г.


Общите инвестиции в металургичните производства на страната вече надхвърлят 3 млрд. лева.


За миналата година износът на металургични продукти възлиза на 5.3 млрд. лева с относителен дял в стоковия износ от 18 на сто, а в общия износ на страната - 16 на
сто.

 

В пиковата за металургията ни година – 2008-а, износът от сектора е бил на стойност 6.1 млрд. лв. или 20 на сто от стоковия и 15 на сто от целия износ.

 

Средна месечна заплата в сектора "производство на метали, без леене на метали" през 2008 г. е била 1 021 лева, а миналата година - 1 129 лева.


Икономическата криза и спирането на производствените мощности в "Кремиковци" АД се отрази негативно на показателите в черната металургия. Рязко е намаляло производството и износа на валцувани черни метали, в резултат на което от нетен износител, черната металургия вече четири години има отрицателно салдо в натура и в стойност.


Външнотърговското салдо общо за металургията обаче остава положително в размер на над 3 млрд. лв, заради високите показатели в цветната металургия и успешното развитие на фирмите, производители на блокови метали - мед, олово и цинк и на прокат от цветни метали.


Металургичната индустрия е изключително експортно ориентиран сектор, износът представлява около 85-90 на сто от произведената металургична продукция.