Цената на "синя зона" в София ще поскъпне двойно от началото на следващата година. Срещу 2 лв. на час столичани ще паркират в сърцето на града, като максимално разрешеният престой ще е 2 часа.

В периферията на тази зона ще се обособи "зелена зона", където паркирането ще струва 1 лв., а ограничението за време ще е три или четири часа. 1 лв. ще струва паркирането около молове, бизнес центрове и пазари. Така общината се надява да въведе ред в тези райони, където често се паркира безразборно в зелените площи.

Това предвижда последният вариант на концепцията за платено паркиране, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Новите условия за паркиране в София ще влязат в сила от началото на следващата година.

Това става възможно с промените в Закона за движение по пътищата, с които отпада ограничението за максимален престой от 3 часа в зона за платено паркиране. Те са одобрени на първо четене и се очаква да влязат в сила до края на годината. Така общините си решават проблема с живеещите на улици в "синя зона", хората с увреждания и служебния паркинг.

За живеещите в идеалния център ще бъде въведен годишен стикер. Христов не уточни колко ще струва той, но преди време бе обявена цена от 200 лв. Преди съдът да отмени винетката на живеещите в центъра, те плащаха по 70 лв. на година.

"Увеличаваме цената на платеното паркиране, защото се надяваме по този начин да затрудним хората да идват с коли в центъра, когато това не е наистина необходимо", мотивира поскъпването зам.-кметът. По думите му хората трябва да започнат да използват градския транспорт, който в момента не е редовен заради задръстванията от автомобилите.

"Когато по-малко хора започнат да слизат в центъра с автомобилите си, градският транспорт ще стане по-редовен", смята Христов. В същото време общински паркинги, които трябва да са алтернатива на паркирането в "синя зона", все още няма, а тези по метростанциите, които се предполага, че ще намалят трафика към центъра, ще бъдат готови през 2012 г.

"Защо паркингът на "Булбанк" стои празен, а при 300 свободни места в паркинга на един от моловете колите са паркирани пред входа", попита зам.-кметът по транспорта и обясни, че у нас няма манталитет да се ползва паркинг.

Ревизия

Първоначалната идея за платено паркиране бе градът да се раздели на три зони, като в най-скъпата да се паркира за 3 лв. на час. В крайна сметка експертите решили, че тази цена ще е твърде висока.

В крайния вариант е отпаднала и идеята хората от кварталите около центъра като "Иван Вазов", "Красно село", "Лагера", "Изгрев" да плащат, за да паркират пред домовете си.