Валутната търговия през миналата седмица

През изминалата седмица на валутните борси еврото се движеше към щатския долар в рамките на 1.3391-1.3016, като пазарът отвори на нива от 1.3187 и затвори на 1.3040.

В началото на настоящата седмица спадът на еврото продължи.

Нищо съществено като движение

От моя гледна точка, честно казано, нищо интересно не е случило през изминалата седмица. Пазарът продължава да се движи в относително тесен рейндж. На хоризонта не се виждат нито нови върхове, нито нови най-ниски нива.

Данни непрекъснато излизат, но няма такива, които да могат да дадат ясна посока на пазара. Продължава странната ситуация при която доларът играе ролата на велута убежище при лоши новини.

ЕЦБ в затруднено положение

При Европейската централна банка положението е сложно, защото явно няма единомислие за това какво да се прави от тук нататък. От банката обявиха, че на следващото си заседание на 7 май ще предложат някакви нови мерки за справяне с кризата, които ще са извън монетарната политика. Най-вероятно става въпрос за мерки подобни на това, което предложи Федералният резерв. Един вид да се налеят малко пари в системата. Но явно няма единомислие по въпроса, няма единомислие и по това, до колко трябва да падат лихвите, дали е допустимо те да паднат под 1%. Затова и пазарите са така объркани. С наближаване на заседанието на ЕЦБ тази неяснота започва да тежи на еврото.

ФЕД между желаното и реалното

От друга страна в Съединетите щати, от Федералния резерв, започнаха да говорят за това, че се виждат някакви признаци, че кризата е към края си.

Аз обаче пак казвам, че първите положителни данни ще дойдат най-рано през септември или октомври. Друг е въпросът, че сега ФЕД разполагат с достатъчно анализатори, за да видят някаква светлина в тунела, а отделна тема е, че техните изказвания може да отразяват техните желания, но не са реалното състояние на нещата.

При всички случаи пазарът ще продължи да се движи около позначите нива за еврото и долара. Това са равнищата между 1.37-1.38 до 1.27-1.29, докато не стане нещо, което да бутне пазара на някъде.