Няма никакви основания професионалните пенсионни фондове да минат към НОИ. Практически това значи национализация. Докато практиката в Европа не е такава, дори има и приватизация на пенсионни фондове, каза бившият социален министър Христина Христова, лидер на НДСВ пред БНТ.

Май всички разбраха, че няма да ни се размине без увеличаване на пенсионните вноски. Но по отношение на професионалните фондове не тръгна добре - противопоставят се едни на други хора. Системата работи, ако всичко работи в синхрон, каза от своя страна Иван Нейков, бивш социален министър от правителството на Иван Костов. Сега се прави следното втория стълб /професионалните фондове/ ще отидат към първия, т.е. в НОИ. Ние говорим непрекъснато лоши, лоши са частните фондове - говорим взети от хората, това не е вярно те се взимат от управлението на дружествата, посочи Нейков. Лошото е, че желанието ни е винаги всичко да става бързо, а какъв ще е крайният резултат не е ясно. Тези пари в професионалните фондове са малко, защото вноските са малко за тези 10 години, намаляваха и те като вноски, както и в първия стълб в НОИ. Там парите са повече, защото са трупани 30 години, а не 10 както в професионалните фондове, уточни Иван Нейков.

Професионалните фондове започват да имат загуби само от говоренето, че отиват в НОИ, подчерта Христова. Според Христова за годините 2002-2009 намалената осигуровка е изиграла своята положителна роля за намаляване на безработицата. Но сега е друго, посочи Христова. Парите от втория стълб, отивайки в НОИ, няма да увеличат пенсиите на хората, убеден е Нейков. Да се даде сила на личните партиди на хората, за да се мисли за хората, които сега са на 25-30 години, за да не изпадат в положението на сегашните пенсионери, посочи Христова, като препоръка какво трябва да се прави сега.