Министерството на земеделието и храните взе отношение във връзка с факта, че трима от назначените шест директори на новите държавни горски стопанства са били сътрудници и агенти на Държавна сигурност.

Становището на МЗХ: проведен е конкурс. Тези хора са избрани от комисията. Явили са се девет човека. Избрани са шест. В изискванията към новите директори не е имало условие дали те са били служители на Държавна сигурност или не.

Тук сме се водили по-скоро от професионализма“, заявяват от министерството.

Припомняме, от избраните шест директори на новите държавни горски стопанства, трима са от системата на Държавна сигурност, включително щатни служители.

Срещу четвъртия има висяща прокурорска преписка. Петият е уволнен като шеф на "Озеленяване София" заради несправяне и финансови злоупотреби, като е сезирана Икономическа полиция. Шестият е един от основните фигури в механизма на заменките при Тройната коалиция, които ощетиха страната ни с милиарди и ни навлякоха обвинения в корупция от Брюксел.   

Ето и продължението на разговора ни с представител на министерството.

Мислите ли, че тези хора са най-добрите, които трябва да оглавят българското горско стопанство?

Да, те са най-добрите, които се явиха на конкурса.

Не стесниха ли изискванията, които поставихте за новите директори, кръга на избора ви? Явили са се твърде малко хора.

Не, защото все пак те трябва да са работили в тази сфера.

Седем години.

Да. Да са имали голям опит. Да покажат и опит, и мениджърски функции.

Така или иначе тези хора са от Държавна сигурност. Наши посланици бяха отзовани от чужбина за същото, а тези хора се назначават на ключови позиции, бидейки служители на Държавна сигурност.

Не е било изискването поставено такова. Тук не злепоставяме държавата пред ... нали. Нещата не могат да се съпоставят с дипломатите, които ни представляват пред чужбина.

Тук става дума за чисто професионална работа, която е в страната.

Тоест според вас няма нищо общо между едното и другото? Това са най-добрите професионалисти в България, които ще поемат горското стопанство?

Ами тези хора са от системата. Работили са дълги години в горския сектор. Те са показали своя професионализъм.

Но аз знам и нещо друго. Обявата за този конкурс е отворена само една седмица преди да се проведе. Твърди се, че някои от тези хора са почнали да черпят за новото си назначение няколко дни преди да излязат резултатите.

Това е абсолютно недоказуемо, първо. Второто което е, няма такова нещо. Конкурсите бяха публично обявени, бяха обявени дори един месец преди да бъдат стартирани.

Тоест вие не чувствате никакви противоречия, че трима от шестимата директори са от Държавна сигурност?

В момента съм в една среща, благодаря ви.