„Имало глава да пати”, казва народната поговорка. В случая с българския капиталов пазар, фразата може да бъде заменена с „малко ли са проблемите с падащия пазар, а и конфликти между институциите трябваше да се разпалват”.

Въпреки че конфликтите се разпалват именно при наличието на проблеми, а те на фондовия пазар са много от късната есен на 2007 г. Периодично новините на изданията се заместват от „поредните” скандали с основни действащи лица ръководството на БФБ, БАЛИП, а от десетина дни и с "дейното" участие на Комисията за финансов надзор /КФН/.

Временното прибиране на „шпагите” между БФБ и някои представители на БАЛИП /поне до 23 септември, когато е свикано извънредно общо събрание, на което вероятно отговори ще получат въпросите за състава на Съвета на директорите и за преизбирането на Бистра Илкова, Виктор Папазов, Людмила Елкова и Тодор Брешков/ бе последвано от стрели между БФБ и КФН.

Ябълката на раздора се оказа приватизацията през борсата на цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив. КФН откриха, че държавата е ощетена от сделката, като реално упрекнаха БФБ в непрофесионализъм /непознаване на новата система /XETRA/ „БФБ не са били достатъчно прецизни и ще трябва да си променят начина на работа. След като искат да бъдат стожер, нека са изрядни. Аз съм абсолютно убеден, че с изключение на един или двама служители, другите хора в борсата въобще не познават как работи XETRA и това беше показателното”, декларира шефът на КФН Апостол Апостолов пред DarikFinance.

Отговорът на борсата не закъсня, като КФН бе обвинена в тенденциозност. „В заключение, БФБ счита, че така публикуваното от КФН съобщение е тенденциозно, правно необосновано и целящо създаване на невярна представа в обществото за мястото, ролята, функциите и значението на борсата. Това становище е безпрецедентно и по никакъв начин не кореспондира със заложените в Закона за комисията за финансов надзор цели на Комисията за финансов надзор”, се казва в позиция на борсата по повод упреците към оператора.

Кой крив, кой прав!?

Според Владимир Каролев, който е консултант по прословутата сделка с цигарените фабрики, случаят се използва за решаването на някакви конфликти, които част от КФН имат с ръководството на борсата. Това е едно от малкото мнения извън хора от изказвания на лица от БФБ и КФН. Дали Каролев е прав?

Според седмичната анкета на DarikFinance.bg, повече от половината /55%/ от участвалите 154 читатели посочват, че в КФН трябва да има оставки заради скандала. Тук трябва да се има предвид, че подобни „новини” от пазара има сигурен негативен ефект както в България, така и извън държавата. Особено на фона на проблемите с еврофондовете и скандалите около докладите на различни институции, пуснати през месец юли. И подобни взаимни обвинения едва ли са най-добрият начин за решаване на проблеми, ако има такива. Затова и една пета от запитаните смятат, че се налагат персонални промени и в БФБ. Със сигурност напрежението около състава на БФБ, а и на КФН, където през следващата година ще трябва да бъде избиран нов председател, сега нараства.

Под 10% дават шанс на държавата да реши спора, още повече на фона на лятното безвремие.