Ако цената на държавните ценни книжа е действителен показател за състоянието на една икономика, то Португалия и Ирландия в момента са в много лоша позиция. Лихвите, които инвеститорите посикаха от периферните членки на еврозоната за предоставения кредит, в понеделник поставиха нови рекорди.

Лихвата по 10 – годишни ирландски държавни облигации достигна 7.14%, като рисковата премия спрямо германските ДЦК достигна 4.67%. Това са рекордни значения, откакто е въведено еврото – коментира Financial Times. За Португалия лихвата се качи с 0.16% до 6.11%; за Гърция и Испания повишенията бяха малко по-умерени.

Инвеститорите бяха шокирани от обсъждането на германската идея за преструктуриране на държавния дълг в еврозоната, но те не би следвало да са чак толкова изненадани, предвид факта, че германският данъкоплатец не може всеки път да подписва чековете, които му подават – коментира икономист от Goldman Sachs.

Има обаче опасност обсъждането на планове за преструктуриране на европейския държавен дълг да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, коментира друг експерт. Пазарите и без друго се притесняват от твърде високите лихви, които трябва да плащат Ирландия и Португалия. Когато от засегнатите държави на това отгоре се поиска да вземат по-голямо участие във фонда за гарантиране стабилността на еврото, дестабилизиращият фактор вече е налице.

Жан-Клод Трише, президентът на Европейската централна банка, също отчете опасността, свързана с позволяването на някоя страна от еврозоната да преструктурира дълга си – както Германия предлага. Лоренцо Бини Смаги, член на изпълнителния борд на ЕЦБ, твърди: когато се обсъжда на думи, подобен механизъм изглежда хубав и евтин, но внедряването му в практиката е съвсем друго нещо.

Лихвите по дълга на Гърция само за последната седмица се покачиха с 1%, тъй като инвеститорите все по-усърдно спекулират за някакво преструктуриране на дълга. Същевременно ЕЦБ вече трета седмица поред отказва да изкупува държавни облигации на провежданите аукциони.

Но рейтинговата агенция Moody’s продължава да твърди, че няма риск от фалит за Гърция, Португалия и Ирландия. В тези страни има много силни вътрешни инвеститори – банки и пенсионни фондове. Те ще продължат да изкупуват дълга на своето правителство, дори във време на силен стрес.