Комисията по борсите и ценните книжа в САЩ обмисля да наложи  ограничения на търговията с къси позиции. Именно този тип търговия доведе до световната финансова криза, считат мнозина конгресмени и изпълнителни директори на големи компании в САЩ.

Една от най-вероятните мерки, които Комисията обмисля да наложи, е възстановяването на правилото “uptick", съгласно което търговия с къси позиции може да се извършва само тогава, когато последната цена, на която е продадена дадена акция, е по-висока от предишната й търговска цена. Нормата, която е създадена след Голямата депресия през 1929 г., е считано за начин да се успокои напрежението върху бързо падащата стойност на определени акции.

През 2007 г. надзорът отмени действието на “uptick” поради съображенията, че то пречи на ликвидността на пазара и създава предпоставки за надценка на акциите. Предвид крахът на Standard & Poor’s 500 и индустриалният Dow Jones, доста членове на Конгреса поискаха възстановяването на нормата. Reuters

В края на миналата година САЩ забраниха временно късите продажби с книжа на 800 финансови компании. Това стана след фалита на Lehman Brothers.