"Българският премиер взе решението, че е твърде скъпо. Съдейки по реакциите на гражданите, преобладаващата част от тях разбират, че проектът е доста противоречив и твърде скъп", коментира по БНТ действията на правителството, по отношение на АЕЦ Белене, американският посланик Джеймс Уорлик.

"Важно е да се диверсифицират енергийните източници. България наистина държи на това да не разчита на един източник или една страна. Премиерът беше ясен, че всичко опря и до цената на този проект, която беше твърде висока. Не става дума за САЩ и Русия, а за България. Решението, което бе взето, е в интерес на България. Газът тук е много по-скъп, отколкото в САЩ, защото нямате диверсификация на енергийните източници. Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените в България", каза Уорлик.

"Трябва да действате според вашите интереси. Искаме да помогнем на страната както можем, като партньори", поясни той, коментирайки влиянието на Москва и Вашингтон върху решенията за АЕЦ Белене.

"Не може да се правят разни сделки при затворени врата. Трябва да се видят какви договори се сключват. По отношение на "Белене", ако има правонарушения, хората, които са ги извършили трябва да бъдат разследвани, ако са извършили такива престъпления", счита Уорлик.

Според него проблемът с шистовия газ опира до държавния контрол. "Каквото и да разработвате като продукт, трябва да се вземе предвид първо околната среда. Фракингът е част от разработването на шистов газ. Тази технология съществува от десетилетия. В САЩ в миналото е имало проблеми, въпросът е дали в бъдеще може да се избегнат тези проблеми. Когато има правилен механизъм за контрол, нещата могат да бъдат безопасни. Румъния и Полша също са постигнали тези решения. Никой не може да твърди, че разработването на ядрена енергия е 100% безопасно, но когато има контролни механизми, това може да позволи безопасното развитие на тази енергия. В САЩ прилагаме хидравличното разбиване дори и в градове, така че мисля, че може да се прилага такава технология".