Работниците от добричката млекопреработвателна фирма Сердика-90 са готови за стачка, ако не се постигне споразумение за обезщетения над минималните, предвидени от Кодекса на труда. Това стана ясно след 4-часовите преговори между представители на синдикатите и изп.директор на мандрата Дорел Раду.
 
По последни данни 58 души ще загубят работата си след спирането на производството на сирене и кашкавал. Прекратяването на трудовите взаимоотношения започва на 6 април. Други 15-20 работника ще бъдат пренасочени към фирма Bама, а около 20 души ще останат временно в Сердика за поддръжка на техниката и съхранение и реализация на около 400 тона произведено сирене.
 
Няма отговор на ключовия въпрос дали спирането на производството наистина е временно, както твърдят собствениците. „Дорел Раду многократно повтори, че предприятието не се закрива, но не може да каже след колко време ще се възобнови дейността му”, каза Славчо Петров - председател на  Независимите синдикални федерации на работещите в хранително-вкусовата промишленост.

Съкратените работници със стаж от 1 до 10 години да получат обезщетения от 3 брутни работни заплати, настояват синдикатите. Другото искане е тези със стаж над 10 години да вземат по 4 възнаграждения, а хората с 3 години до пенсия и с намалена работоспособност – по 6 заплати.

 Следващата стъпка е да се направят точни разчети за размера на компенсациите и да бъдат запознати собствениците на „Сердика” от испанския инвестиционен фонд GED Capital Development. След това, вероятно на 2 април, ще има нови преговори, каза Гинка Василева – лидер на КНСБ-Добрич.

Синдикалистите смятат, че няма причина Сердика да не работи и че вина за лошото финансово състояние на фирмата има мениджърският й екип. Въпреки наличието на сива икономика в бранша, Сердика е на 5-6 място сред 14-те водещи предприятия в сектора, които държат голям процент от пазара, коментира Петров.
 
Ако не се постигне споразумение, удовлетворяващо работниците, ще поискаме от агенция САПАРД да направи извънредна проверка, дали фирмата изпълнява ангажиментите си по бизнесплана, с който са спечелили финансиране за преоборудване на цеха за сирене и кашкавал, допълни Василева.