Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч съобщи пред DarikFinance, че само от началото на годината в София ръстът на цените в различните сегменти на жилищните имоти е между 10% и 17%. Това се обяснява с ограниченото предлагане и насрещното платежоспособно търсене. Наблюдаващите пазара даваха прогнози за ръст на недвижимите имоти за цялата 2008 г. в рейнджа 10%-20%. По думите на Богданов, в големите градове инвеститорският интерес продължава да бъде висок, най-вече от местни лица. Цените на недвижимите имоти във Варна и София са много по-високи от тези в другите градове, сочат данните на Индъстри Уоч. Ето какво още допълни Лъчезар Богданов

 

 

Какво показват данните на Индъстри уоч за развитието на пазара на недвижими имоти за първото тримесечие на годината?

 

Ние отчитаме, че продължава тенденцията за повишаване на цените на жилищната собственост. Това се случва в повечето големи градове. В София, донякъде изненадващо, но все пак е факт, изпреварващ е темпън на промяна на цените, като само за тримесечието се отчита ръст 10%-17% при различните сегменти. Като към момента това, което отчитаме е най-високо поскъпване в най-луксозните и престижни квартали на столицата.

 

С какво се обяснява това движение?

 

Възможното обяснение, специално за този сегмент, е относително ограниченото предлагане на жилища, като в същото време има ръст на платежоспособното търсене, и очевидно е, че в най-престижните квартали, от инвеститорска гледна точка, има най-голям потенциал в дългосрочен план за съхранение на ръста на стойността.

 

Питам неслучайно, защото имаше прогнози за 2008 г. за повишение на цените между 10 и 20% и то само за определени сегменти, а сега виждаме, че само през тримесечието това поскъпване вече е достигнато!

 

Разбира се, не можем да приемем този тренд за окончателен за годината, още повече, че тези наши данни не са изчерпателни. Ние работим с налични източници, с обобщаване на офертни цени на пазара.

 

Но нали те са релевантни към пазара?

 

Да, те са релевантни към момента, но това, което е сигурно е, че в големите градове на България не е секнал инвестиционният интерес, най-вече от местни лица.

 

Казахте за София, каква е картината и в другите големи градове?

 

Във Варна също има висок ръст, в рамките на 6%-11%, като в някои отделни случаи има и по-голям скок. Така Варна е плътно зад София, като средните цени и в двата града са много напред спрямо останалите големи населени места в страната. Това, което е важно да се каже, е че все още малките апартаменти имат по-висока средна цена, т.е. най-сериозен интерес има към малките по площ жилища както в София, така и във Варна. Вероятно едно от обясненията са относително високите наеми на по-малките апартаменти. Това, което показват нашите данни за София, е че доколкото наемите в малките и двустайните апартаменти нарастват с над 6% за последните три месеца, то при тристайните, особено в по-скъпите квартали ръстът е около 4%. Или очевидно е, че по-лесно се отдава под наем и се реализира по-висока средна доходност от инвестицията в апартамент с по-малък размер, и то не от най-висока класа.

 

Промени ли се търсенето от страна на потребителите, какви изисквания се поставят? Питам и за градските жилища и за курортните градове.

 

Двата пазара са доста различни. Трябва да се има предвид, че мотивацията за покупка на ваканционен имот е почти изцяло инвестиционна или с други думи купувачите купуват с цел реализиране на печалба от препродажба в бъдеще, или пък от отдаване под наем. Поне доскоро, голяма част от търсещите такива имоти, не бяха особено мотивирани за по-задълбочени анализи. И впрочем, първите проблеми с чужди инвеститори дойдоха по линията на голямото разминаване между техните очаквания и това, което те получиха като пари.

Докато при градските жилища, където основното търсене идва от българи, очевидно е, че там се търси в много по-голяма степен всекидневна функционалност. Ясно е, че местното търсене е много по-запознато с детайлите около това дали е удобна сградата, дали е добра инфраструктурата, дали има отопление, канализация и.т.н. Всички тези неща са относително добре известни и са сериозен мотив за избор на жилище в градските части на страната.

 

Има ли интерес от страна на чужденци тогава и къде е насочен той?

 

Има, разбира се, чужденци на българския пазар, но има много видим спад от страна на англичани и ирландци, и то не заради нещо, което се случва в България, а заради техния „домашен” пазар. Заради повишението на лихвите по кредитите и съответно оскъпяването на достъпа до кредитен ресурс. Затова очевидно има отдръпване на по-рискови инвестиции от страни като България, но все пак нашата страна все още е относително интересна за чужденците. Най-малкото, защото номиналните цени все още са по-ниски в сравнение с други подобни места. Например, ски-курортите или морските курорти. Друг е въпросът дали е сравнимо качеството на туристическите услуги, които се предлагат. Но все пак хората, които инвестират в България го правят, като гледат не какво е състоянието в момента, а по-скоро очаквайки подобрение в бъдещето, както е на капиталовия пазар. Това носи своите рискове, но при всички случаи България все още изглежда като страна с потенциал за развитие през следващите 10-20 години. Инвеститорите залагат на това.