Когато един диктатор на света си отива след толкова години на власт, светът реагира по различни начини. Бунтовниците в Триполи ликуват и казват: „НАТО, благодаря”, малкото поддръжници на Муамар Кадафи все още му остават верни. Засега световните лидери наблюдават внимателно събитията и ако правят коментари, те са предпазливи. Например президентът на САЩ Барак Обама побърза да каже, че бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. В следващите минути обаче ще поговорим за един много специфичен сегмент наблюдатели на либийските събития – те не са политици, не са от една националност, но имат интерес към една суровина – петролът. Какво ще се случи с неговата цена?
Триполи празнува превземането на града от бунтовниците – след множество кръвопролития и обрати, дългоочакваното сваляне на лидера на Либия Муамар Кадафи е на път да стане факт. Как ще реагират пазарите? Ще се повтори ли стремглавото поскъпване на петрола, което помним от началото на размириците или напротив – все по-близо е моментът, когато Либия ще възстанови доставките си на черно злато от предкризисния период и това ще сниши цените?

Пред Дарик Божидар Данев от Българската стопанска камара коментира, че либийският въпрос няма да повлияе международните цени на петрола толкова силно, колкото останалите пазарни фактори. „Това, което намалява в момента цените на петрола, е общата стагнация на световната икономика, а не либийската история”, категоричен бе Данев. По думите муяма сериозна икономическа активност нито в Европа, нито в САЩ и търсенето на петрол спада, а оттам и цените.

По думите на Данев у нас петрол се внася единствено от „Лукойл”, а рафинерията в Бургас е пригодена да работи с руски петрол. Това означава, че до крайния потребител ще достигат цени, повлияни от цената на петрола на международните пазари, а не толкова от либийските доставки.

Международните анализатори са доста по-оптимистични по отношение на спада на цените на петрола заради развръзката на либийския казус. Пред Bloomberg анализаторът от една от водещите компании Виктор Шум коментира, че има много накъде да пада петролът. „Брентът има много място, в което да поевтинява. В краткосрочен план той може да падне до под 100 долара за барел. Така че ако Кадафи си отиде в близките няколко дни, очакванията са, че либийските доставки на петрол ще се възстановят много бързо. Ето защо брентът има накъде да пада. Либийският петрол е насочен в голяма част към европейските пазари, те ще извлекат полза и еврото ще се повлияе почти веднага. Брентът ще поевтинява”, категоричен бе анализаторът. Според него поевтиняването на петрола ще донесе полза на европейските пазари, а това със сигурност ще помогне на възстановяването.

Когато размириците в Либия започнаха, петролът се търгуваше за 84 долара за барел. Цената му бързо скочи над 93 долара и продължи да расте, като в края на април надхвърли 110 долара. Анализатори припомнят, че търсенето на нововъзникващите пазари като Китай също изигра огромна роля за поскъпването. Черното злато обаче започна да поевтинява неотдавна заедно с акциите заради опасенията за световния икономически растеж.

Пред Bloomberg  Доменик Шиндер, представител на друга международна компания, също прогнозира още поевтиняване: „Ако ние погледнем в следващите три до шест месеца и ако наистина е истина, че режимът на Кадафи си отива, тогава може да очакваме брентът да падне с около 20 долара на барел – т.е. под сто долара и още надолу”. Шиндер бе категоричен в съвета си към пазарните играчи:

задръжте и търсете по-ниски цени!

преди началото на размириците в Либия, страната изнасяще изнасяше около 1,5 милиона барела петрол дневно. След избухването на конфликта, почти целият износ бе спрян. Макар либийският петрол да представлява по-малко от 2 процента от световното търсене, отсъствието му на пазара се отрази на цените в посока на поскъпване, тъй като той е с високо качество и е подходящ за европейските рафинерии.

Председателят на българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви пред Дарик, че казусът „Либия” е изконсумиран за пазарите и той няма да им повлияе.

„Това, че реловюционното правителство практически е превзело Триполи и властта, не смятам, че ще доведе толкова бързо до увеличаване на износа на петрол. Освен това ми се струва, че липсващите количества бяха компенсирани”, коментира Делчев. По думите му ако рецесията в САЩ и Европа се задълбочи, може да се очаква поевтиняване на петрола.

Делчев категорично отказа да коментира възможните ефекти върху цените на горивата на българския пазар, тъй като председател на браншовата асоциация изказването му може да се възприеме като сигнал. Все пак в началото на август антимонополната комисия у нас обяви, че прави секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво. Производство е образувано за „Лукойл” за евентуална злоупотреба с господстващо положение. Това, както и проблемите с измервателните уреди на компанията, са локално явление, но вероятно ще окаже също толкова голямо влияние върху цените на бензините у нас, колкото и международните пазари.