Нечовешки лихви поискаха пазарите от Унгария на аукциона за продажба на 10-годишни ДЦК. Инвеститорите предложиха между 8.78% и 9.7% доходност, при което правителството не успя да изпълни първоначалния си замисъл. Вместо да прибере 18 млрд. форинта, то взе 15 млрд., което се равнява на 62 млн. долара.

Фиаското от този аукцион стана причина за отлагане на подготвяния втори аукцион за продажба на 3-годишни ДЦК. Добрата новина била, че все пак има желаещи да кредитират Унгария, макар и на тази по-висока цена. Страната вече се е изправяла пред по-лош сценарий през 2008 година. Тогава след като инвеститорите й обърнаха гръб и отказаха да купуват от облигациите, Унгария трябваше да потърси помощ от Международния валутен фонд.

Всъщност анализаторите не бяха особено оптимистични относно днешния аукцион, тъй като миналата седмица Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на държавата до степен "боклук". Цитираните основания за това бяха извършените промени в Конституцията, които подлагат на съмнение независимостта на централната банка на Унгария от останалите държавни институции. Рейтинговата агенция посочи като негатив и проблемът с изплащането на направените дългове, както и отслабналата икономика.

Според някои анализатори резултатите от днешния аукцион показват, че инвеститорите вече калкулират ефекта на споразумение между Унгария и международния валутен фонд за отпускането на помощ, което при всички положения ще затегне още условията в страната.

Според икономиста Нуриел Рубини пък през 2012 година има заплаха от колапс на Унгария. Пътищата пред страната са два - тя или ще успее да поднови дълговете си или ще приеме условията на МВФ, но при всички положения опитът й да е икономически независима поставят под въпрос нейната благосъстоятелност. 

И докато извън Унгария критиките към управлението на премиера Виктор Орбан са меко казано остри, то критичните коментари на местните журналисти доведоха да два ареста. EuObserver съобщава днес за уволнението на двама репортери, които протестираха срещу стила и реформите на Орбан.