Металургичният гигант ThyssenKrupp е изправен пред сериозни проблеми в Бразилия. Германската образцова компания инвестира повече от 5 милиарда евро в нов металургичен комбинат в Бразилия, но службите в щата Рио де Жанейро са повдигнали обвинения срещу мениджърите на дъщерното дружество CSA за нарушения на екологичното законодателство на страната.

Заводът на Тисен Круп отвори врати през юни. Според властите на Рио де Жанейро, той до такава степен замърсява въздуха в провинцията, че здравето на хората е изложено на риск. Вече от месеци общините засипват прокуратурата с оплаквания. Сега компетентното съдилище в Санта Круз ще решава дали да даде ход на делото и да извика мениджърите на компанията в съда.

От ThyssenKrupp отхвърлят обвиненията: в нито един момент от работата на завода здравето на хората и на работниците на компанията не е било застрашено, цитира Spiegel. Но това може да не се окаже достатъчно за бразилските власти. Ако въпросът действително влезе в съда, германският концерн ще трябва да води скъп процес.

В случай на присъда в полза на местната общност, германците ще трябва да плащат не само глоби. Ще им се наложи освен това временно да преустановят, напълно или частично, работата на производствените мощности. Ще бъдат загубени данъчните субсидии. Двамата ръководни мениджъри могат да бъдат вкарани за дълго в затвора, ако се разбере, че не са отговорили на екологичните изисквания на Бразилия.

Инвестицията в Бразилия на стойност 5.2 млрд. евро е до този момент най-големият проект на ThyssenKrupp. По време на строителството разходите се повишиха чувствително над първоначално планираните, което навежда на мисълта, че може би са направени компромиси с пречиствателните инсталации. Заводът е с капацитет да произвежда 5 млн. тона стомана годишно, която след това ще се преработва допълнително в друг завод, разположен в Алабама, САЩ. Днес, петък, е официалното откриване на най-новия завод на Круп.

В момента акциите на ThyssenKrupp се понижават във Франкфурт с 1.16% до 30.17 евро за лот при оборот от близо 38 млн. евро.