Оптимизъм за ръст на руските туристи, избрали да почиват в планинските курорти на България през тази зима, изразяват българските туристически агенции при откриването на зимния туристически сезон в България, пише руският сайт „Туринфо“. За това свидетелстват и редовните полети от Русия до България, които са увеличени с 20%. Предвидени са чартърни полети за празничните дни около Нова година. Общо в планинските курорти на България се очакват 30 – 35 хиляди гости от Русия.

През тази година руските туристи са започнали да купуват зимни почивки в България още през август. Към този момент се отчитат 10 – 15% по-високи продажби спрямо предходната година. Руските туристи търсят хотели между 3 и 4 звезди – точно което България има да предложи. Нарасналата с 15% цена на самолетните превози и валутните колебания оскъпяват с 15 – 20% почивката в България за руските туристи спрямо цените от миналата година.

Характерно е, че разликата в цените между българските и алпийските курорти се съкращава до 10% - за сметка на усъвършенстване на техническата база и подобрено ниво на обслужването, отбелязват туроператорите.

От началото на 2010 г. до сега консулската служба на България в Русия е издала около 300 хиляди визи, което е повече от издадените през цялата 2009 г. визи /на 287 хиляди руски граждани/. Очаква се, че за цялата година издадените визи да се увеличат с над 60 хиляди до 350 хиляди. По информация на туроператорите, две трети от руснаците се връщат в България нееднократно в течение на годината, като посещават роднини и познати или имат недвижими имоти и не ползват хотелски услуги.

Друга тенденция е, че руските туристи търсят повече курорти по северното Черноморие, въпреки че на юг има и по-бюджетни оферти. Във връзка с влизането на България в Шенгенската зона, в страната се работи за повишаване нивото на туристическата услуга. Същевременно поддържаните цени, по-специално в българските балнеоложки курорти, са сравнително ниски, тъй като марката България все още не е добре разработена.

Очаква се, че през зимата руснаците ще заемат около 20% от туристическия пазар в България. Общо големите ски курорти в България разчитат на 110 хиляди чуждестранни туристи в хотелите.