До 13 милиона 104 хиляди лева ще бъдат отпуснати от резерва на тазгодишния бюджет за превенция на наводняването на земите около строящия се лот 4 на автомагистрала Тракия.

 

Това решение беше гласувано от правителството по предложение на земеделското министерство и след отказ от страна на финансовото министерство да предостави нужните пари от утвърдените вече разходи на бюджета за тази година.

 

Сумата ще бъде използвана за укрепване на отводнителната инфраструктура в участъка Ямбол-Карнобат, както и за предотвратяване на потенциално заливане на земеделските земи, разположени в близост до този терен. Елена Бейкова с още информация.

 

В доклада на земеделския министър Мирослав Найденов са посочени нужните проектни и строителни дейности, за да се осигури отводняването на терените около новостроящия се участък на АМ Тракия с дължина от 11 километра.

 

Необходима е също корекция на река Азмак дере, за да се избегне наводняването на пътя между Сливен и Ямбол, посочва още министър Найденов.

 

Според доклада, финансовото министерство отказва да отпусне нужните средства, заради строго разчетените вече разходи за тази година, и препоръчва на земеделското министерство да ги осигури чрез вътрешно преструктуриране на собствения бюджет. Министър Найденов посочва, че това не е възможно.

 

От своя страна правителството решава да предостави парите от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Лот 4 на автомагистрала Тракия трябва да бъде построен до края на 2012-та година.