Кризата няма да свърши през пролетта. Тя продължава. Това коментира пред DarikFinance.bg изпълнителният директор на Интертръст ЕАД, който е мажоритар в Оловно цинков комплекс АД, Валентин Захариев, по повод лансираните от държавни финансисти прогнози за икономиката на страната.

Според мен, а и според много анализатори, има симптоми отново за критични моменти в САЩ, Испания, Ирландия през 2010 година, което ще се отрази и на ситуацията в България.

Ръстът в цените на суровините от последните месеци не е индикация за подем на производството. Аз съм убеден, че то ще продължи да спада и през първото тримесечие на 2010 година у нас, което означава рецесия.

Когато БВП спре да се движи с отрицателен растеж, тогава може да се каже, че сме излезли от рецесията, но не и от кризата. Кризата е забавяне или липса на растеж, докато рецесията е връщане назад, посочи още Захариев.

Мнението му за икономическата обстановка в страната и прогнозата му за развитие на ОЦК през 2010 година може да прочетете в профила на дружество.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!