ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Липсата на силни фундаментални новини от изминалия ден остави пазара на валути сравнително спокоен. Американският долар се търгуваше в широк рейндж срещу еврото, но успя да вземе по-сериозно предимство в кроса срещу британския паунд.

Риск апетитът на пазарните участници продължи да расте след нови обнадеждаващи новини за американската икономика. Фондовият пазар отвъд Океана затвърди възходящата си тенденция и основните щатски борсови индекси се покачиха над върховете от понеделник. Японската йена се понижи в основните си кросове заради статута на азиатската валута на нискорисков актив.

Водещата новина от деня бе изявлението на Бен Бернанке преди старта на американската търговска сесия. Председателят на ФЕД изрази оптимизъм по отношение на оздравяването на щатската икономика и отбеляза, че вече могат да се видят колебливи признаци на стабилизиране. Монетарната политика на централната банка ще остане насочена изцяло към по-бързо възстановяване.

Тези коментари помогнаха на американския долар да остане стабилен срещу основните си конкуренти. Двойката EURUSD остана да се търгува над психологическото ниво на подкрепа при 1.42. Въпреки, че в началото бе подложен на силни разпродажби срещу еврото, щатската валута успя да възстанови загубите и дори приключи деня с минимален ръст.

Британската лира бе сред най-слабите основни валути на пазара във вторник. Напрежението върху стерлинга се дължеше повече на фундаментални фактори. Националната статистическа агенция на Великобритания отчете бюджетен дефицит за юни в рамките на 13 милиарда паунда. Със задълбочаването на рецесията правителството на Острова изчерпва възможностите за финансиране на текущите задължения. Неотдавна S&P понижи оценката си за състоянието на британската икономика, след като задълженията се доближиха до 100% от БВП.

В ранната северноамериканска търговска сесия централната банка на Канада взе решение за запазване на основния лихвен процент в страната на рекордно ниското ниво от 0.25%. Решението бе в съответствие с предварителните очаквания на анализаторите и не изненада участниците на пазара.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

EUR/USD

Open – 1.4227; High – 1.4276; Low – 1.4163; Close – 1.4224

 

Възходящото движение при EURUSD е подложено на тест, като за момента дъната от последните дни са достатъчна подкрепа за ограничаване на по-сериозен спад в цената. Ако корекцията се задълбочи следва стабилно ниво при 50 дневната МА. Движение в полза на единната валута преминава през новоформирания връх от вчера, следван от 1.4336. Липсата на движещи цената фундаментални новини от днес, най-вероятно ще остави стойността на кроса близо до вчерашните стойности.

GBP/USD

Open – 1.6544; High – 1.6550; Low – 1.6382, Close – 1.6456

 

Кабелът следва широката рейндж перспективата от началото на юни. Силните нива на подкрепа и съпротива от последните седмици ограничават формирането на ясна посока. Ако слабостта на британската лира се запази, на първо време ще следим нивото при 50 дневната МА, следвано от подкрепата при възходящата тренд линия около психологическото 1.61. Възходящият импулс е ограничен от върховете от понеделник и петък при 1.6550.

USD/JPY

Open – 94.15; High – 94.37; Low – 93.27; Close – 93.72

 

Ако риск апетитът на инвеститорите се запази, най-вероятно йената ще тества подкрепите последователно при 93.30 и  91.70. Класическо нива на съпротива имаме на 94.45 и 94.77, както и интрадневен пивот на 94.91.

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби.