ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар беше основният губещ на валутния пазар във вторник, като причината за силното понижение беше закриването на дълги доларови позиции ден преди решението на Федералния резерв на САЩ относно бъдещата монетарна политика на страната.

Икономическите новини от вчера нямаха силен ефект върху пазара, който стриктно следваше посоката, зададена в началото на европейската търговска сесия. Американската асоциация на посредниците на недвижими имоти обяви, че продажбите на готови жилища отвъд Океана са нараснали с 2.4% през май, като достигат 7-месечен връх от 4.77 милиона. Все още обаче, данните за жилищния сектор не могат да потвърдят изцяло, че спадът на пазара на недвижими имоти е отминал.

Фокусът на пазарните участници попада върху днешното решение на ФЕД за основния лихвен процент в САЩ. Предварителните прогнози са за запазване на сегашния целеви диапазон от 0.0% до 0.25%. Всъщност централната банка прогнозира още през януари, че икономическите условия в страната ще благоприятстват задържане на основната лихва на ниски нива за по-продължителен период от време. Ако докладът на Комисията за парична политика на ФЕД е оптимистичен, то това ще се отрази положително на пазара на ценни книжа, докато доларът най-вероятно ще поевтинее заради статута му на нискорискова валута.

Британският паунд беше сред най-слабите на пазара през изминалия ден, като поскъпна единствено срещу канадския долар и изключително слабия американски долар. Икономиката на Острова отчете малко по-добри резултати от очакванията, след като Британската асоциация на банкерите обяви, че броят на одобрените ипотечни кредити достига 31 162 през май от 29 018 за предходния месец и по този начин регистрира второ поредно покачване. Новината подкрепи мнението, че решението на Английската централна банка за редуциране на основната лихва до рекордно ниското ниво от 0.50% е започнало да оказва положително въздействие.

Единната валута поскъпна в основните си кросове, а пробивът на ключовата съпротива на 1.3960 при EURUSD увеличи преднината на еврото с над 1.5%. Валутата започна възходящото си движение веднага след старта на европейската търговска сесия, като получи подкрепа от данните за бизнес активността в Еврозоната. През юни активността в сферата на услугите се понижи до 44.5 от 44.8 пункта, докато в производствения сектор тя нарасна до 42.4 от 40.7 пункта. По този начин комбинираният PMI индекс се покачи за четвърти пореден месец до 44.4 пункта, но все още остава под равновесната граница от 50 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3863; High – 1.4108; Low – 1.3828; Close – 1.4076

Както посочихме вчера, евро/долар очаквано тества низходящата тренд линия от началото на месеца, а пробивът й поставя за цел върховете при 1.4177 и 1.4337. Въпреки че целият спад след 3 юни изглежда по-скоро корективен на фона на започналото след 1.2885 покачване, трябва да изчакаме пробив на 1.4337, за да бъде подновен средносрочния възходящия импулс.

Докато цената се намира над 1.3747, вероятността за продължаване на „бичия” тренд изглежда по-голяма.

GBP/USD

Open – 1.6344; High – 1.6471; Low – 1.6207; Close – 1.6453

Подновяването на възходящия импулс при паунд/долар поставя като първа цел за днес 1.6559. С оглед на близостта на двойката до най-високите й стойности за тази година движението спрямо текущите нива е от особено значение. При успешен пробив на 1.6559 ще последва тест на 1.6620 и 1.6661, като преодоляване на последното ниво е критично по отношение засилване на възходящия импулс.

Първа по-сериозна подкрепа имаме едва около 1.63, където на 4-часова графика е проектирана възходяща тренд линия от края на април насам.

USD/JPY

Open – 95.84; High – 95.95; Low – 94.87; Close – 95.20

Тестът на 94.63 в началото на вчерашната сесия се оказа неуспешен, като това ниво остава първа цел пред долар/йена в посока надолу. Успешен негов пробив ще отведе двойката към дъното при 93.83, чието преодоляване ще бъде от особено значение за продължаване на низходящия тренд. Краткосрочни съпротиви имаме при 95.50 и 96.07.

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби.