Министърът на финансите Румен Порожанов освободил Павел Тонев от поста директор на Агенция „Митници“ и на негово място е назначен Ваньо Танов. В съобщението от министерството се посочва, че той „има качествата и опита за заемане на тази длъжност”.

Рокадата в ключовата за изпълнението на бюджета институция се налага поради отчетеното изоставане на приходите, администрирани от Агенцията.

„Предвид краткото време до края на бюджетната година е наложително да се предприемат спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция „Митници“, включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишене на събираемостта на приходите”, се казва в аргументацията за решението.

Ваньо Танов беше директор на Агенция „Митници“ от 6 август 2009 г. до 22 август 2013 година. От финансовото ведомство изтъкват, че под негово ръководство в Агенцията са въведени „положителни практики, водещи до нарастване на ефективността на работата на администрацията при прилагане на митническото и данъчно законодателство и до повишаване на събираемостта на приходите”.

Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенски университет "Ангел Кънчев"). От 1985 до 2007 г. Ваньо Танов работи в системата на МВР, като преминава през всички длъжности от оперативен работник до генерал-майор. Многократно е награждаван и повишаван предсрочно. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" (по-късно ГДБОП) в МВР. През юли 2007 г. подава оставка.

Завършил е курс за ръководни кадри в Академията на МВР, специализирал е в Сикрет сървиз (САЩ) и Кралство Нидерландия, участвал е в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията, се казва още в публикуваната му биография.