Варшавската фондова борса е европейски лидер по брой на осъществените листвания през миналата година, съобщиха от институцията. Сред регулираните пазари в Европейския съюз, с 81 нови дружества през 2007-ма, институцията се намира на втора позиция в Европа след Лондонската фондова борса, която е с 99 IPO-та. Третата позиция е за Euronext/Eurolist/ с резултат, наполовина на полския – 40 нови компании през изминалата година. Фондовата борса в Осло има 37 първични публични предлагания и е на четвърта позиция, а OMX – заема петото място с 35 нови дружества.

Алтернативният пазар NewConnect, опериран от Варшавската фондова борса, също отчита добри резултати. За по-малко от 4 месеца, след отварянето му на 30 август 2007 година, той привлече 24 дружества, което го поставя на трето място в Европа в сравнение с резултатите на другите пазари през третото и четвъртото тричесечие на миналата година.

През миналата година ръководството на Варшавската фондова борса заяви интереса си към партньорство с БФБ, включително и чрез покупка на държавния дял, ако се вземе подобно решение от страна на държавата.

Продължава ли този интерес, какви са предимствата за чуждите компании да се листват на Варшавската борса, колко нови компании се очакват на този пазар през 2008-ма – очаквайте в интервю на DarikFinance.bg с представител на институцията.