Испания може да бъде сполетяна от съдбата на Гърция, ако не предприеме своевременно мерки за стимулиране на икономиката си предупреди бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в интервю за испанския вестник El Pais.

Според него правителството в Мадрид трябва да направи подробен анализ на социалната и икономическата си политика и на тази база да се прецени какво е необходимо за доброто на страната.

"Ако се повторят същите грешки, както тези при нас, е налице опасността Испания да стане новата Гърция", каза Варуфакис, който бе част от кабинета на премиера Алексис Ципрас, но подаде оставка на 6-ти юли, ден след референдума, на който мнозинството от гръцките гражданин се противопостави на предложенията на международните кредитори.

Седмица след това, на 12-ти юли, Ципрас прие всички условия за строги фискални ограничения.

Испанският премиер Мариано Рахой на няколко пъти предупреди, че ако лявата партия Подемос, която е близка до гръцката Сириза на Ципрас, победи на общите избори в края на годината, страната може да изпадне в криза, като тази в Гърция.

По повод тези твърдения Варуфакис посочи, че "Гърция се е превърнала във футболна топка за десните политици, които заплашват гражданите си с нея".