Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. За това предупреди бившият министър на икономиката Николай Василев за предаването "Здравей, България" по Нова Телевизия. Според него всеки ден и всеки час става все по-сигурно, че Гърция ще въведе нова валута.

"Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини", смята Василев.

О своя страна Петър Ганев от Института за пазарна икономика посочи, че споразумение между кредиторите и Гърция все още е възможно.

"Не съм сигурен дали е затворена вратичката за постигане на някакво споразумение. Самото изтичане на споразумението на 30 юни и това, че банките не работят, не означава автоматично, че не може да бъде подписано ново споразумение. Въпросът е дали плащанията могат да бъдат посрещнати", коментира Ганев, цитиран от NovaNews.bg.

Що се отнася до ефектите на кризата в Гърция върху България, Василев посочи, че за банките с гръцки капитал няма да има особен проблеми, дори за тези, които носят гръцки имена.

"Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой в Гърция", прогнозира Василев.

Според него развоят на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа.

"Ако съседът сам си подпали къщата и я взриви, това не е добър пример за нас. Това направи Гърция", заяви Василев.