Обсъжданата възможност ставката на ДДС за организираните туристи да бъде вдигната от 7 на 14 на сто със сигурност ще повлияе негативно на бранша, заявява председателят на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България Димитър Димитров.

Според Димитров промяната идва в неподходящ момент, когато хотелската база вече е договорена за догодина. За следващия сезон цените на туристическите услуги няма да се вдигат, но евентуалното повишение на данъка ще има своите негативни последици.

Ако данъкът бъде увеличен, вероятно ще назначим по-малко персонал, за да спестим разходи и качеството на услугите ще пострада, твърди Димитров. „Аз не мисля, че от всичко това държавата ще спечели“.

Повече туристи, по-малко приходи – това е равносметката от лято 2010 според браншовика.

Под натиска на икономическата криза летовниците по Добруджанското Черноморие тази година са почивали при по-ниски цени и с повече бонуси, за да не остане хотелската база полупразна, както се е случило в курортни селища в Гърция.

Хотелиерите регистрират значим ръст при индивидуалните туристи, много от които през юли-август са направили резервации "в последната минута". Сред лошите новини е,че туристите, избрали северните плажове, не са особено платежоспособни и харчат твърде малко извън предплатения пакет за храна и услуги.

През август по най-северното крайбрежие, попадащо в рамките на Добричка област, са отдъхвали най-много българи, които бележат ръст от 25-35 на сто спрямо същия месец на миналата година. Увеличение с 10-15 на сто през същия период има при руските туристи, а при гостите от Румъния нарастването е около 20 на сто, според предварителните данни на браншовата организация.

Полските, чешки и словашки туристи след дълги години забрава през това лято отново откриха брега между Шабла и Кранево. Македонци и сърби дават добри заявки за посещения догодина след "пробива" този сезон с отпадането на визите.

Курортът Албена, който се утвърждава като туристически еталон в региона, е посрещнал над 200 000 туристи, или с близо 10 на сто повече от миналото лято. Но Балчик посрещна и изпраща сезон 2010 като строителна площадка, оплаква се председателят на Съвета по туризъм в крайморския град Петър Романов.

Разкопаните улици заради забавянето на рехабилитацията на водопроводната мрежа по програма ИСПА са накърнили чувствително имиджа на Балчик като туристически град, вижда Романов. Нищо чудно лошата инфраструктура да скъси още повече сезона, който за много хотели в града е четиридесет дни. БТА