Използването на пропан-бутан и дизел като горива за отопление ще се облага с по-висока акцизна ставка, а не с преференциална. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Правителството предлага промяната с цел пресичане на злоупотребите с тези видове горива, които след изписването им с по-нисък акциз се използват като моторни горива, вместо за отопление.

Мярката ще се отрази най-вече на учебните заведения у нас, като по данни на образователното министерство допълнителните разходи ще бъдат около 20 млн. лева. 

Законопроектът предвижда още плавно увеличаване на акциза върху цигарите, до достигане на минималната за Европейския съюз ставка през 2018 г. Министърът на финансите Владислав Горанов обясни как това ще се отрази върху цената на цигарите.

„Цигарите ще поскъпват плавно, в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева, общо на 1000 къса. Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари, което се прави с идеята да бъдат защитени п-ниско доходните групи, и, второ, да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари”, поясни министърът.