С между 40 и 60 лв. може да се повиши данък сгради в някои квартали на София, чрез разширяването на границите на първа и втора зона в столицата, което предлага зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Това заяви той и допълни, че по този начин приходите от данък сгради в общината могат да се увеличат с 10 млн. лв.

От такса смет пък се очакват около 20 млн. лв. повече в общинската хазна, чрез предлаганите промени. Герджиков обясни още, че през последните години има траен спад в строителните разрешения, издадени от общината, като по този начин приходите й са намалени двойно - до 17 млн. лв.

 

Зам.кметът по финансите обоснова предложението си като заяви, че ако не се направи разширението общината рискува да остане без средства за изграждане на инфраструктура в София. Герджиков обясни, че увеличението няма да засегне собствениците на жилища с по-малка квадратура.

Неговата идея, публикувана за двуседмично обществено обсъждане на сайта на Столичния общински съвет, включва да бъдат разширени границите на първа и втора зони, като в тях се включат по още няколко квартала. Така ще се завиши и данъчната оценка на имотите в тези квартали, като може да се стигне и до повишаване на такса смет.

Освен сега съществуващите квартали се предлага към първа зона да бъдат включени и кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-18. жк Сердика, жк Иван Вазов, кв. Крива река, участъкът между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и други. Към втора зона пък да бъдат включени кварталите Драгалевци, Симеоново-север, Вилна зона Малинова долина, вилна зона Малинова долина-Герена, кв. Княжево, вилна зона Киноцентъра ІІІ част, гласи предложението.

Определянето на нови граници на зоните на София ще доведе до по-справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата, каза още Герджиков.