Иран се споразумя с шестте преговарящи страни – постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Това означава, че санкциите върху износа на нефт от страната ще бъдат вдигнати.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 1.73%, до 56.85 долара за барел. Инвеститорите се подготвят Иран да започне да изнася нефт, което означава допълнителни количества от между половин и един милиона барела на ден на пазара.

Все още съществува възможност санкциите да бъдат възобновени. Техеран се съгласи на тази опция в 65-дневен срок при неизпълнение на споразумението.

Освен това ембаргото на ООН върху доставките на оръжие за Иран ще остане в сила за срок от пет години, а забраната за доставка на ракети и технологии остава в сила в продължение на осем години. Техеран се е съгласи да не обогатява уран повече от 3.67% в продължение на 15 години.

Споразумението между Иран и "шесторката" ще влезе в сила 90 дни след приемането на съответната резолюция в Съвета за сигурност на ООН.

Официално сделката ще бъде подписана във Виена по обяд от външните министри на участващите в преговорите държави - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и Иран.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ядрената сделка, сключена с Техеран, е "историческа грешка за целия свят."