Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има, но не от новата учебна година, а от 1 януари 2013-а. Това загатна край Варна министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му просветното министерство подкрепя искането на учителите за повишаване за възнагражденията им, но това може да стане само в рамките на бюджетна процедура.

„Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", коментира министърът.

Средната учителска заплата в страната е около 730 лева. Има училища, в които те взимат и над 1 000 лева, особено в професионални гимназии. Според Игнатов 30-те лева повишение, които преподавателите искат, са малко. „Доста остаряло е да се мисли, че има централна заплата, определена от министерството или от правителството, за учителските заплати. Ние имаме система на делегирани бюджети и затова във всяко училище в зависимост от броя на училището и управлението на училището те получават различно", коментира той.

Министърът изтъкна, че през последната година заради кризата има изключително повишен интерес към учителската професия. „В много селища това е единствената работа, подкрепена от държавата, независимо че училището е общинско. Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", каза министърът и допълни, че закритите училища за последните 3 години са 114.

Министър Игнатов допълни, че само за тази и за следващата година допълнително в образованието ще влязат 520 млн. лева европейски пари. Една част от тях ще бъдат изразходвани за ученически и студентски практики, за допълнителна квалификация на учителите, за подкрепа на младите учени и пр.

„За 3-те години около 1 400 докторанти и млади учени са получили финансова подкрепа, а тя е 20 000 лева на проект. Аз като бях докторант, копаех канали, строях къщи. На Моллов къщата в София, той не знае, но аз съм я построил - последния третия и четвъртия етаж, за да мога тогава да си платя аспирантурата, защото тогава държавата абдикира", призна министърът.

По думите му места за 5-годишните деца има поне в големите градове. „Миналата година 66% от общините въведоха задължителната детска градина за 5-годишните. Тази година би трябвало и останалите 34%. Има малки общини, за които все още нямаме ясен доклад защо се дърпат от тази работа, при условие, че държавата дава пари", разкри Игнатов.

Броят на първокласниците е приблизително същият като миналата година, каза още Сергей Игнатов. „Основният ни ангажимент, голямото предизвикателство пред нас, е стартирането на системата за практики и стажове на ученици и студенти. Всеки завършващ професионално училище има възможност да изкара 240 часа в реална фирма. Това не е правено досега и това е голямо предизвикателство. До тази сутрин са се регистрирали 904 фирми, предлагащи работни места за ученици и студенти", поясни министър Игнатов.

Министърът на образованието Сергей Игнатов откри във варненския курорт „„Св. св. Константин и Елена" информационна среща за възможностите за участие във финансираната от Европейския съюз програма „Идеи". Тя цели да привлича и задържа най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие на младите и на вече утвърдените изследователи.