Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП за увеличение на вдовишките надбавки към пенсиите от догодина. Вносителят Михаил Миков от левицата припомни, че сред предизборните обещания на ГЕРБ е било и това да вдигне пенсиите на самотно живеещите пенсионери, които са близо 700 000 души. Управляващите обявиха, че и те са за достойните старини на тези хора и до 2015 година тези добавки щели да достигат 40 на сто от пенсията, която е получавал починалият съпруг или съпруга.

„2-3 лева на човек. Толкова ли е закъсала държавата, толкова ли не можете да се справите с приходната част, че по отношение на тези 691 000 самотно живеещи българи, от които около 50 000 може би няма да получат и енергийни помощи тази година с оглед промените в правилника за енергийните помощи, да не може държавата да им даде макар и такъв символичен размер на месечното увеличение на добавките”, каза Миков.

Емануела Спасова от ГЕРБ обясни, че когато партията е дошла на власт, в Кодекса за социално осигуряване е било записано, че тази добавка е 20 процента. Тя допълни, че с промени в КСО пенсионерът има право на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга в размер както следва: до 31 декември 2011 година, тоест до края на следващата година – 20 на сто, за цялата 2012 година – 25 на сто, за 2013 година – 30 на сто, за 2014-а – 35 на сто, от 1 януари 2014 година – 40 на сто. „Тоест ние сме изпълнили и в сега действащото законодателство това си предизборно обещание”, категорична бе Спасова.

Междувременно Дарик научи, че лимитите на бензина за депутатските коли ще бъдат актуализирани и ще се повишат с до 10%. Тази заповед на председателя на парламента Цецка Цачева е била обсъдена на председателския съвет в Народното събрание. След като през юни по предложение на ГЕРБ като антикризисна мярка бяха орязани с 20% лимитите за служебните и лични коли, има опасност предвидените да не стигнат до края на годината. Актуализацията на лимитите влиза в сила веднага.