Възможността за поемане на още 1 млрд. лева нов дълг беше записана в Бюджет 2013. Това стана, след като депутатите гласуваха тази част от актуализацията на бюджета.

Въпреки че ще може да се емитира нов дълг, максималният разписан размер на общата задлъжнялост на страната остава същият - 14.6 млрд. лева.

По-рано днес депутатите приеха и разходната част от бюджета. С актуализацията дефицитът ще достигне до 2% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Актуализацията на Бюджет 2013 е основен акцент в програмата на депутатите днес, въпреки че трябваше да бъде гласувана още вчера.

Дебатите започнаха с въпроса защо депутатите прекратиха работа вчера преди окончателното гласуване на актуализацията на бюджета. Според Десислава Атанасова и Цвета Караянчева от ГЕРБ - управляващите се страхуват от опозицията, а според Йордан Цонев от ДПС - прекратяването на работата е било необходимо, за да се избегнат сблъсъци с протестиращи и с провокатори.

След двукратно удължаване на пленарното време, народните представители се отказаха от среднощното заседание заради страха от обсада на парламента.