Средно със 7% поевтинява тока в страната, считано от днес. Средното намаление на цената за ЧЕЗ е 7.17%, за EVN - 7.28%, а за Енерго - Про -  6.22%.

13:20 часа

Всеки момент ще стане ясно с колко точно се намалява цената на тока, считано от днес, 5 март. Предложенията, внесени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, са както следва:

 - токът на ЧЕЗ да поевтинее с 5.30% до 0.15766 за киловатчас дневна и с 14.61% до 0.10018 лв. за киловатчас нощна енергия;

- токът на ЕВН да поевтинее с 5.84% до 0.16121 лв. за киловатчас дневна и с 13.07% до 0.10153 лв. за киловатчас нощна енергия;

- токът на Енерго-про да поевтинее с 5.58% до 0.16786 лв. за киловатчас дневна и с 8.82% до 0.10098 лв. за киловатчас нощна енергия.

До 12 часа днес енергийният регулатор приемаше възражения от заинтересовани страни, след което държавната комисия ще се произнесе с окончателно решение. Вече стана ясно, че най-вероятно новите изкуствено занижени цени на тока ще важат през следващите пет месеца и след юли най-вероятно ще има корекция.

Енергийният министър в оставка Делян Добрев заяви тази сутрин, че няма основания за повишаване на цената на тока след 1 юли и приветства като добро решението, с което се дава възможност за по-чести промени в цената на електроенергията в България.

От ЕВН, която доставя електроенергия на потребителите в Южна България, вече  обясниха как точно ще се изчислява консумирания ток с промяната на тарифите. До полунощ потребените киловатчаси са били пресмятани по досегашната тарифа, а токът, който клиентите потребяват в момента, ще бъде изчислен по новите цени. В края на месеца клиентите ще получат фактура, в която броят на отчетните дни ще е аналогичен на предходния месец, но цената ще е сума от сбора между дните, в които токът е отчитан по едната тарифа и броя на дните, по които токът е отчитан по новата тарифа.

Това означава, че макар и да не знаем с колко точно ще поевтинее токът, то вече се топлим по новата тарифа.