Лас Вегас /щат Невада/, Детройт /щат Мичиган/ и Атланта /щат Джорджия/ са заели първите три места в рейтинга на най-пострадалите от световната финансова криза и опустели в последно време американски градове. Това показват данните от изследване, проведено от телевизионната компания АВС, за ситуацията на пазара на недвижима собственост в 75 големи американски града през последното тримесечие на 2008 г.

Проблемите на Детройт са предизвикани преди всичко от общия спад на равнището на промишлено производство в САЩ, докато Атланта и Лас Вегас са станали жертви на кризата на пазара на недвижима собственост.

В една или друга степен тази криза е засегнала всички американски градове, изключение са само Бостън и Ню Йорк. Най-добри показатели е показала столицата на Хавайските острови – Хонолулу. Процентът на непродадените жилища там е само – 5.8%, а на ненаетите – 0.5%. Процентът на неотдадените под наем жилища достига в САЩ в момента 10.1% в сравнение с 9.6% преди година, процентът на непродадените е нараснал за година от 2.8% до 2.9%.

Детройт, Атланта и Лас Вегас са се оказали най-опустелите градове и по двата показателя, но във всяка от категориите има свой „победител”.

Най-голям процент неотдадени под наем апартаменти е регистриран в Ричмънд /щатa Вирджиния/, докато най-голям процент непродадени – в град Орландо /щатa Флорида/ - 7.4%. Показателите на Лас Вегас, или, както го наричат в САЩ, „Градът на греха”: 19.9% неотдадени под наем къщи и апартаменти; показателите на Детройт или „Градът на колите” са съответно 16% и 4.7%.

Това е пълна свинщина. Сега всичко е замразено. Всички се боят, коментира пред АВС представителят на фирма за недвижимост в Лас Вегас Лорънс Халиер.

Източник БГНЕС